Тарт с маскарпоне и праскови


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

360 г
Брашно
110 г
Пудра захар
1 щипка
Сол
2 броя
Яйца
115 г
Краве масло
1 брой
Ванилова есенция
300 г
Сирене „Маскарпоне”
4 с.л.
Подсладено кондензирано мляко
1 ч.л.
Ванилов екстракт
1 брой
Лимон
100 мл
Сладкарска сметана
4 с.л.
Сладко от праскови

Приготвяне

1
Брашното, пудрата захар и солта се пресяват в купа и се добавя студеното масло, нарязано на малки кубчета. Претриват се с ръце, така че да се получат трохи. Яйцата (на стайна температура) се разбиват и се сипват при трохите. Добавя се и ванилията и тестото се оформя на топка. Завива се плътно с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 1 час.
2
Охладеното тесто се разточва и с него се покриват дъното и стените на форма за тарт. Притиска се добре, дъното се надупчва с вилица и формата се прибира за 15 минути в хладилник. След като се извади от хладилника се покрива с хартия за печене, върху която се сипва леща, за да не се надига тестото. Слага се в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути. След това лещата се отстранява и тестото се допича до златисто. Изважда се, оставя се да се охлади напълно и се намазва с тънък слой сладко от праскови.
3
Сладкарската сметана се разбива, към нея се добавя сиренето “Маскарпоне”, кондензираното мляко, ваниловият екстракт и лимоновата кора и се разбива отново. Кремът се разпределя върху тарта, като една част се оставя за декорация.
4
Прасковите се нарязват на тънки филийки и се подреждат спираловидно върху крема. Глазират се със сладко от праскови.
5
Останалият крем се прехвърля в пош и тартът се декорира с него и филирани бадеми. Украсява се с листа прясна мента.

Подобни рецепти