Сметанова торта „Пламък“


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

За блата:
  • 6
    яйца
  • 1½ ч.ч.
    захар
  • 1½ ч.ч.
    брашно
  • 1 пакет
    бакпулвер

За крема:
  • 4
    жълтъка
  • 250 г
    масло (меко)
  • 1 ч.ч
    пудра захар
  • 3 с.л.
    какао

За сиропа:
  • 2 ч.ч.
    захар
  • 2 ч.ч.
    вода

За глазурата (меренг):
  • 4
    белтъка
  • 12 с.л.
    захар
  • 4 с.л.
    захар за карамела

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Блат: Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Добавете брашното, смесено с бакпулвера, и разбъркайте до гладка смес. Изпечете в квадратна тава, покрита с хартия за печене, на 180°C до суха клечка. Оставете да изстине напълно.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Сироп: Сварете захарта и водата за няколко минути, докато се разтвори напълно, след което охладете.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Крем: Разбийте жълтъците с пудрата захар и маслото до гладък крем, добавете какаото и разбъркайте добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Сглобяване: Нарежете изстиналия блат на 5 ленти. Сиропирайте всяка, намажете с крем и ги навийте една по една, оформяйки спирала („охлюв“). Оставете тортата да се стегне в хладилник за около 30 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Глазура: Разбийте белтъците с 12 с.л. захар на твърд сняг. Отделно карамелизирайте 4 с.л. захар и на тънка струя я изсипете при разбиването, без да спирате миксера.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Финал: Намажете тортата с глазурата и оформете „пламъчета“ с помощта на вилица.

Подобни рецепти