Сладък хляб с тиква и канела


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 260 г
    фино брашно
  • 0.5 ч.л.
    сол
  • 2 ч.л.
    бакпулвер
  • 0.5 ч.л.
    сода за хляб
  • 1.5 с.л.
    канела
  • 150 г
    захар
  • 2 бр.
    яйца
  • 0.25 ч.ч.
    олио
  • 125 мл
    прясно мляко
  • 125 г
    пюре от тиква
  • 0.5 ч.ч.
    нарязани сушени червени боровинки
  • 0.5 ч.ч.
    нарязани печени орехи
  • 2 с.л.
    лимонов сок
  • 2 с.л.
    бита сметана
  • 100 г
    пудра захар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Фурната се загрява на 180°С. В подходяща купа се смесват брашното, солта, бакпулверът, содата и канелата.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В отделна купа се разбиват яйцата и захарта и към сместа се прибавят пюрето от тиква, олиото и млякото. Разбърква се добре.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Смесват се сухите и течните съставки, прибавят се ядките и боровинките и сместа се разбърква. Ако тестото е рядко, добавете още брашно.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Хлябът се слага в намазнена и набрашнена продълговата форма. Пече се 40–50 минути в загрята на 180°С фурна или ако е необходимо, и по-дълго.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Лимоновият сок, пудрата захар и сметаната се смесват и разбъркват до получаването на гладка кремообразна смес. Количеството на пудрата захар зависи от това с каква гъстота желаете да бъде глазурата. Изпеченият хляб се охлажда и се украсява с нея.

Подобни рецепти