Сладък хляб с тиква и канела


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

260 г
фино брашно
0.5 ч.л.
сол
2 ч.л.
бакпулвер
0.5 ч.л.
сода за хляб
1.5 с.л.
канела
150 г
захар
2 бр.
яйца
0.25 ч.ч.
олио
125 мл
прясно мляко
125 г
пюре от тиква
0.5 ч.ч.
нарязани сушени червени боровинки
0.5 ч.ч.
нарязани печени орехи
2 с.л.
лимонов сок
2 с.л.
бита сметана
100 г
пудра захар

Приготвяне

1
Фурната се загрява на 180°С. В подходяща купа се смесват брашното, солта, бакпулверът, содата и канелата.
2
В отделна купа се разбиват яйцата и захарта и към сместа се прибавят пюрето от тиква, олиото и млякото. Разбърква се добре.
3
Смесват се сухите и течните съставки, прибавят се ядките и боровинките и сместа се разбърква. Ако тестото е рядко, добавете още брашно.
4
Хлябът се слага в намазнена и набрашнена продълговата форма. Пече се 40–50 минути в загрята на 180°С фурна или ако е необходимо, и по-дълго.
5
Лимоновият сок, пудрата захар и сметаната се смесват и разбъркват до получаването на гладка кремообразна смес. Количеството на пудрата захар зависи от това с каква гъстота желаете да бъде глазурата. Изпеченият хляб се охлажда и се украсява с нея.

Подобни рецепти