Шотландски яйца с кисело зеле


Време за приготвяне
110 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
булгур
1 глава
лук
350 г
праз
4 листа
дафинов лист
6 бр.
бахар на зърна
100 г
сушени сливи
50 г
сушени чушки
100 г
стафиди
4 бр.
яйца
300 г
кайма смес
1 глава
червен лук
5 скилидки
чесън
50 г
горчица
1 връзка
магданоз
5 г
смлян кимион
10 г
риган
300 г
брашно
300 г
галета
100 мл
олио
1.5 кг
кисело зеле

Приготвяне

1
Булгурът се накисва в гореща вода за 10 минути.
2
В тендежра се задушават нарязаните кромид и 150 г праз лук, прибавят се дафиновият лист, бахарът, сушените сливи и чушки, стафидите и киселото зеле. Готви се около 30 минути. Прибавя се и булгурът. След това се прехвърля в тава и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час.
3
3 от яйцата се сваряват за 5 минути в подсолена вода, за да останат рохки, след това се охлаждат и се обелват. Каймата се смесва с нарязаните на ситно червен лук и чесън, горчицата, магданоза, кимиона и ригана. Подправя се със сол и черен пипер.
4
От каймата се оформят плоски кюфтенца, върху които се поставят яйцата и внимателно се увиват от всички страни. Готовите кюфтенца се овалват последователно в брашното, разбитото яйце и галетата.
5
Пържат се на маслена баня в загрято на 160 градуса олио за 6-7 минути. Сервира се като в чиния като канапе се слага зелето, а върху него шотландското яйце. Гарнира се с нарязан на слама праз лук (200 г).

Подобни рецепти