Шоколадова торта с тъмна бира


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
брашно
100 г
захар
75 г
кафява захар
50 г
какао на прах
125 г
краве масло
2 б.
яйца
2 ч. л.
бакпулвер
1 ч. л.
ванилов екстракт
150 мл
тъмна бира
150 мл
животинска сметана
200 мл
растителна сметана
100 г
крем сирене
30 г
пудра захар

Приготвяне

1
Бирата, маслото и двата вида захар се слагат на умерен огън до пълното разтваряне на захарта. Дърпа се от огъня и сместа се оставя да се охлади на стайна температура.
2
Яйцата се разбиват заедно с животинската сметана и ваниловия екстракт, след което се прибавят към бирената смес.
3
Брашното се пресява с бакпулвера и какаото, и се прибавя към течните съставки. Разбърква се добре и тестото се сипва в намазнена форма за руло с размери 24х10 см. Пече се 45–50 минути в загрята на 180°С фурна. Изпеченият блат се изважда от формата и се оставя да се охлади.
4
Растителната сметана за глазурата се разбива на твърд сняг, след което към нея се прибявят крем сиренето и пудрата захар. Охладеното руло се намазва с глазурата и отгоре се украсява с шоколадови пръчици. Готовият десерт се реже на филийки и се сервира.

Подобни рецепти