Шоколадова торта с тъмна бира


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    брашно
  • 100 г
    захар
  • 75 г
    кафява захар
  • 50 г
    какао на прах
  • 125 г
    краве масло
  • 2 б.
    яйца
  • 2 ч. л.
    бакпулвер
  • 1 ч. л.
    ванилов екстракт
  • 150 мл
    тъмна бира
  • 150 мл
    животинска сметана
  • 200 мл
    растителна сметана
  • 100 г
    крем сирене
  • 30 г
    пудра захар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Бирата, маслото и двата вида захар се слагат на умерен огън до пълното разтваряне на захарта. Дърпа се от огъня и сместа се оставя да се охлади на стайна температура.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Яйцата се разбиват заедно с животинската сметана и ваниловия екстракт, след което се прибавят към бирената смес.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното се пресява с бакпулвера и какаото, и се прибавя към течните съставки. Разбърква се добре и тестото се сипва в намазнена форма за руло с размери 24х10 см. Пече се 45–50 минути в загрята на 180°С фурна. Изпеченият блат се изважда от формата и се оставя да се охлади.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Растителната сметана за глазурата се разбива на твърд сняг, след което към нея се прибявят крем сиренето и пудрата захар. Охладеното руло се намазва с глазурата и отгоре се украсява с шоколадови пръчици. Готовият десерт се реже на филийки и се сервира.

Подобни рецепти