Шоколадова торта


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 420 г
    черен шоколад (60% какао)
  • 120 г
    краве масло
  • 6 бр.
    жълтък
  • 8 бр.
    белтък
  • 180 г
    захар
  • 570 мл
    животинска сметана
  • 250 г
    червени коктейлни череши
  • 300 г
    черен шоколад (70% какао)
  • 180 г
    шоколад (85% какао)

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Приготвя се блатът, като 300 г от шоколада (60% какао) се разтопяват на водна баня с 60 г от маслото, след което леко се охлажда.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    3 от жълтъците се разбиват с 20 г от захарта и се сипват при шоколада, като се разбърква добре. 6 белтъка се разбиват с 60 г захар и също се разбъркват внимателно с шоколадовата смес.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Пресипва се във форма за печене с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Пече се 35 минути в загрята на 180°С фурна с вентилатор, охлажда се и се прибира в хладилник.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Ганашът с череши се приготвя като 200 мл от сметаната, 30 г масло и 40 г от захарта се кипват. Сипват се към натрошения шоколад (70% какао). Изчаква се около 5 минути, докато шоколадът се разтопи, и се добавят черешите. Охлажда се.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Блатът, вече охладен, се залива с ганаша и се прибира в хладилник, да стегне.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    3 жълтъка и 2 белтъка за муса се разбиват.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    От 60 г от захарта и 2 с. л. вода се приготвя сироп. Налива се на тънка струйка към яйцата, като се разбърква постоянно.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    180 г шоколад (85% какао) се разтопява, охлажда се леко, смесва се с 250 мл от сметаната и се добавя към яйчената смес. Мусът се разпределя върху ганаша с череши и тортата отново се прибира в хладилник, за да стегне.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Ганашът за заливане се приготвя, като останалата сметана (120 мл) се загрява с 30 г масло и се смесва със 120 г натрошен шоколад (60% какао). Бърка се, докато шоколадът се разтопи, след което се оставя леко да се охлади.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Тортата се залива, охлажда се, нарязва се на парчета и се поднася.

Подобни рецепти