Шоколадов тарт с нар


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 100 г
    брашно
  • 100 г
    бадемово брашно
  • 150 г
    краве масло
  • 125 г
    захар
  • 1 щипка
    сол
  • 300 мл
    сок от нар
  • 3 с.л.
    царевично нишесте
  • 300 г
    черен шоколад
  • 300 мл
    сладкарска сметана
  • 1 бр.
    нар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Двата вида брашно, маслото, 50 г захар и щипка сол се смесват, оформя се топка и се прибира в хладилник за 30минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разточва на тънък пласт и се поставя на дъното и по стените на форма за тарт. Покрива се с пергаментова хартия и се посипва с ориз (700-800г), така че тестото да не се надигне по време на печенето. Пече се около 15 минути в загрята на 180 °С фурна, след което  оризът и хартията се отстраняват и печенето продължава още 20–25минути, до златисто. Охлажда се.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Сокът се вари със 75 г захар. Нишестето се разтваря в 3 с. л. студена вода и се прибавя към врящата течност. Готви се до сгъстяване, след което се оставя да изстине до стайна температура. Охладената основа се полива с крема и се прибира в хладилник.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Сметаната се загрява и се сипва върху ситно нарязания шоколад. Оставя се на страна за 2 минути, след което се разбърква, докато шоколадът се разтопи. Тартът се полива с шоколадовата смес и се поръсва със зрънцата от нар. Десертът се оставя да се охлади.

Подобни рецепти