Шоколадов тарт с нар


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

100 г
брашно
100 г
бадемово брашно
150 г
краве масло
125 г
захар
1 щипка
сол
300 мл
сок от нар
3 с.л.
царевично нишесте
300 г
черен шоколад
300 мл
сладкарска сметана
1 бр.
нар

Приготвяне

1
Двата вида брашно, маслото, 50 г захар и щипка сол се смесват, оформя се топка и се прибира в хладилник за 30минути.
2
Тестото се разточва на тънък пласт и се поставя на дъното и по стените на форма за тарт. Покрива се с пергаментова хартия и се посипва с ориз (700-800г), така че тестото да не се надигне по време на печенето. Пече се около 15 минути в загрята на 180 °С фурна, след което  оризът и хартията се отстраняват и печенето продължава още 20–25минути, до златисто. Охлажда се.
3
Сокът се вари със 75 г захар. Нишестето се разтваря в 3 с. л. студена вода и се прибавя към врящата течност. Готви се до сгъстяване, след което се оставя да изстине до стайна температура. Охладената основа се полива с крема и се прибира в хладилник.
4
Сметаната се загрява и се сипва върху ситно нарязания шоколад. Оставя се на страна за 2 минути, след което се разбърква, докато шоколадът се разтопи. Тартът се полива с шоколадовата смес и се поръсва със зрънцата от нар. Десертът се оставя да се охлади.

Подобни рецепти