Самоса с чътни от босилек


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 глава
    червен лук
  • 2 бр.
    картофи
  • 100 г
    замразен грах
  • 1 ч.л.
    кимион на зърна
  • 1 ч.л.
    кориандър на зърна
  • 1 ч.л.
    синапено семе
  • 6 скилидки
    чесън
  • 1 ч.л.
    куркума
  • 50 мл
    олио
  • 2 пакета
    бутертесто
  • 100 г
    пресен босилек
  • 1 бр.
    малка зелена чушка
  • 0.5 ч.л.
    смлян кимион
  • 1 ч.л.
    прясно настърган джинджифил
  • 0.5 бр.
    лимон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът и картофите се обелват и се нарязват на кубчета.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Кимионът, кориандърът и синапът се счукват в хаванче. Чесънът (3 скилидки) и парче джинджифил се почистват и също се смачкват в хаванчето.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Олиото се загрява и се добавят смлените зърна кимион, кориандър и синап. Щом пуснат аромата си, се добавят нарязаният лук и счуканите чесън и джинджифил. Всичко се пържи за около 10 минути при непрекъснато бъркане.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавят се картофите, след това грахът и сол на вкус. Сместа се задушава, като се долива вода, докато всичко омекне. Добавя се куркумата и съдът се дърпа от огъня.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Tестото се нарязва на ленти, широки около 8–10 см. В единия край на всяка лента се поставя супена лъжица от плънката и се прегъва по диагонал няколко пъти, така че да се получи триъгълник. Краищата на всеки триъгълник леко се намазват с вода, за да се слепят.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Самосите се подреждат в намазнена тава, отгоре също се намазват с олио (около 30 мл) и се пекат 25 минути на 180 °С с вентилатор. Поднасят се, гарнирани с чътнито.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Босилекът, нарязаната на кубчета чушка, лют пипер на вкус, останалият чесън, кимионът, джинджифилът, лимоновият сок и 20 мл олио се слагат в блендер и се смилат добре. Добавя се необходимото количество вода за постигане на желаната гъстота на соса.

Подобни рецепти