Портокалов крем с бял шоколад


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 бр.
    портокал
  • 1 бр.
    лимон
  • 2 бр.
    яйца
  • 100 г
    захар
  • 2 с.л.
    царевично нишесте
  • 150 мл
    животинска сметана
  • 150 мл
    бял шоколад
  • 50 мл
    прясно мляко
  • 0.5 ч.л.
    желатин
  • 50 г
    замразени малини

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Кората  на портокалите се настъргва, а плодовете се изстискват. Лимонът също се изстисква.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Нишестето се разтваря в лимоновия сок. Прибавят се яйцата, настърганата портокалова кора, захарта и портокаловият сок и се разбърква добре до хомогенизиране. Кремът се готви на тих огън, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти, след което се оставя да се охлади.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Желатинът се накисва в малко от млякото и сe оставя да набъбне. Останалото мляко се загрява и в него се пуска натрошеният шоколад (50 г се отделят за декорация), като се бърка, докато се разтопи. Добавя се желатинът и се оставя да се охлади добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Сметаната се разбива и се сипва към шоколада на няколко пъти, като всеки път се разбива много добре и се внимава да не се пресече. Ако сместа е течна, се прибира в хладилник да се охлади и след това мусът отново се разбива с телена бъркалка.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Кремът се разбива с миксер и се разпределя в чаши. Отгоре се слага от муса и се охлажда за около 30 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Шоколадът за декорацията се разтопява, сипва се върху силиконов килим и се оставя да се охлади. След това кремът се гарнира с него и с накълцаните замразени малини.

Подобни рецепти