Плодов пай


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

За тестото:
  • 2 ч.ч.
    брашно
  • 100 г
    краве масло (студено, на кубчета)
  • ½ ч.ч
    захар
  • 1
    яйце
  • 1
    ванилия
  • Щипка сол

За плънката:
  • 500 г
    плодове по избор (ябълки, сливи, вишни, горски плодове, кайсии – може и замразени)
  • ½ ч.ч.
    захар (според сладостта на плодовете)
  • 1–2 с.л.
    нишесте или брашно (за сгъстяване)
  • По желание
    канела, лимонов сок, настъргана кора

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тесто: Смесете брашното, захарта, ванилията и солта. Добавете маслото и претрийте с пръсти до маслени трохи. Прибавете яйцето и омесете бързо меко тесто. Ако е сухо, добавете 1 с.л. студена вода. Увийте във фолио и охладете 30 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Плънка: Нарежете плодовете и ги смесете със захарта, нишестето и подправките.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Сглобяване: Разточете ⅔ от тестото и покрийте форма за пай (около 24 см). Изсипете плодовата плънка. От останалото тесто направете решетка или покрийте с кора (надупчена с вилица).
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Печене: Печете на 180°C за около 40–45 минути, докато се зачерви равномерно.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Сервиране: Охладете, поръсете с пудра захар и поднесете с топка сладолед или бита сметана.

Подобни рецепти