
Панакота с праскови и кисело мляко
Време за приготвяне
20 мин
Трудност
категория
- Десерти
- Вегетариански ястия
Съставки
Съставки за
Порции
800 г
кисело мляко
400 г
отцедени праскови от компот
180 г
пудра захар
1 бр.
лимон
1 пакетче
желатин
1 бр.
праскова
1 ч. л.
ванилов екстракт
Приготвяне
1
Прасковите се пасират и се минават през цедка.
2
Полученото пюре се смесва с киселото мляко, ваниловия екстракт, настърганата кора от лимона и половината от неговия сок.
3
Разбърква се, сипва се пудрата захар и се бърка с телена бъркалка, докато се получи еднородна смес.
4
Желатинът се накисва във водата и щом набъбне, се загрява за 15 секунди в микровълнова фурна. Разбърква се добре. Добавя се при останалите продукти.
5
Сместа се разпределя във формички за крем карамел и се оставя в хладилник поне за 2 часа.
6
После формичките се потапят за 10 секунди в гореща вода (до ръба), и се обръщат в чинии. Десертът се гарнира с резени праскови.