Панакота с малини


Време за приготвяне
20 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 мл
сметана
2 с. л.
захар
1 с. л.
мед
1 бр.
ванилия
200 г
кисело мляко
10 г
желатин
200 г
пресни малини
1 с. л.
лимонов сок
1 ч. л.
ванилов екстракт
3 с. л.
вода

Приготвяне

1
В съд с дебело дъно се слагат сметаната, захарта (2 с. л.), медът, ванилията и настъргана лимонова кора. След като сместа заври, се оставя на слаб огън за 2–3 минути.
2
Желатинът се слага във водата (следват се инструкциите на опаковката) за няколко минути да набъбне.
3
Сместа се дърпа от огъня, добавя се желатинът и се бърка, докато се разтвори, след което се сипва киселото мляко. Прецежда се през сито, за да се отстрани лимоновата кора, след  което се налива в чашки или малки купички. Охлажда се за кратко на стайна температура и се прибира за 3–4 часа в хладилник, за да стегне панакотата.
4
Малините се слагат в малък съд на слаб огън. Добавя се захар (3 с. л), вода, лимонов сок, ванилов екстракт и сместа се вари 2–3 минути. Дърпа се от котлона и се прецежда през сито, за да се отстранят малките твърди семенца.
5
Малиновият сос се оставя да се охлади добре в хладилник. Панакотата се сервира полята със соса и декорирана с пресни малини.

Подобни рецепти