Пълнена балканска пъстърва със спаначено суфле и цитрусов винегрет с естрагон


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 бр.
    пъстърва
  • 4 бр.
    яйца
  • 50 г
    сирене „Пармезан“
  • 60 г
    брашно
  • 60 г
    краве масло
  • 1 л
    прясно мляко
  • 4 г
    индийско орехче
  • 4 скилидки
    чесън
  • 1 бр.
    шалот
  • 150 мл
    маслиново масло
  • 500 г
    спанак
  • 0.5 връзка
    копър
  • 0.5 връзка
    пресен естрагон
  • 1 бр.
    лимон
  • 8 бр.
    моркови
  • 10 г
    семена от резене
  • 10 г
    сух естрагон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото се разтопява в загрят съд и брашното се запържва в него. Сипва се прясното мляко, подправя се с 2 г от индийското орехче, солта и черния пипер. Готви се на умерен огън за около 10 минути и след това се охлажда.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В тиган с 50 мл маслиново масло се запържват шалотът, 2 скилидки чесън и пресният спанак. Овкусява се с наситнен копър, естрагон, сол, кората от 1/2 лимон и още 2 г индийско орехче. Задушеният спанак се оставя да се охлади.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Пъстървата се филетира като се прави разрез от гърба до средата на филето от двете страни на костта. След това с помощта на ножица се изрязват предният и задният край на костта. Рибата се отваря така, че в средата да се получи място, в което да се сипе суфлето.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Охладеният спанак се наситнява с нож, към него в купа се добавят жълтъците на 4 яйца и пармезанът.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    В отделна купа белтъците се разбиват на сняг и последователно се смесват студеният бешамел със спаначената смес и накрая - с разбития белтък. Разбърква се внимателно така, че сместа да стане еднородна.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    В намазнена с маслиново масло тава се поставят вече подготвените пъстърви и морковите, посолява се и спаначената смес се изсипва в отвора на рибата.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходящ съд се начукват семената от резене, 2 скилидки чесън, сол и естрагон. Прибавят се 50 мл маслиново масло, останалата лимонова кора, лимонов сок на вкус и се разбърква.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Пъстървите се сервират с печените моркови, винегрета, парченца лимон и стръкчета копър.

Подобни рецепти