Орехова торта


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

За блата:
  • 6
    яйца
  • 200 г
    захар
  • 1 ч.ч.
    смлени орехи
  • 75 г
    галета
  • ½ ч.л.
    бакпулвер
  • Ванилия

За сиропа:
  • 50 мл
    бренди или коняк
  • 100 мл
    вода

За крема:
  • 140 г
    смлени орехи
  • 100 мл
    прясно мляко
  • 200 г
    меко масло
  • 170 г
    пудра захар
  • Ванилия

За глазурата:
  • 150 г
    бял шоколад
  • 40 мл
    течна сметана
  • 20 г
    масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Блат: Разбийте яйцата със захарта и ванилията до пухкав крем. Добавете смлените орехи, галетата и бакпулвера. Разбъркайте внимателно и изпечете в кръгла форма, покрита с хартия за печене, на 180°C до суха клечка.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Сироп: Смесете водата и бренди или коняка.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Крем: Разбийте маслото с пудрата захар и ванилията до пухкав крем. Добавете прясното мляко и смлените орехи, разбъркайте добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Сглобяване: Разрежете охладения блат на две или три части. Сиропирайте леко всеки блат и нанесете крем между тях и отгоре.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Глазура: Загрейте сметаната и маслото, добавете натрошения бял шоколад и разбъркайте до гладка, лъскава смес. Залейте тортата равномерно и оставете да се стегне. 

Подобни рецепти