Обърната ананасова торта


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 7 бр.
    ананас от компот
  • 40 г
    краве масло
  • 7 бр.
    захаросани дребни плодове
  • 170 г
    брашно
  • 3 бр.
    яйца
  • 1 пакетче
    ванилова захар
  • 100 мл
    олио
  • 180 мл
    прясно мляко
  • 0.5 бр.
    лимон
  • 180 г
    захар
  • 1 ч.л.
    бакпулвер

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Дъното на кексова форма (с диаметър 22 см) се намазва добре с размекнато масло и се поръсва с 80 г захар.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Шайбите ананас се подреждат отгоре, като в средата на всяка се поставя по една череша.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Белтъците се отделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват на пяна с останалата захар и към тях се прибавят ваниловата захар, настърганата лимонова кора, олиото, прясното мляко и брашното, предварително пресято с бакпулвера.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Накрая внимателно се прибавят разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва върху ананаса във формата и се пече в загрята на 180 °С фурна около 30 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Изпечената торта се оставя настрана да се охлади леко, след което се обръща в тава, застлана с хартия за печене, и се връща обратно във фурната, загрята на 220 °С, за още 5 минути, така че повърхността да порозовее.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Тортата се сервира с бита сметана или ванилов сладолед.

Подобни рецепти