Обърната ананасова торта


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

7 бр.
ананас от компот
40 г
краве масло
7 бр.
захаросани дребни плодове
170 г
брашно
3 бр.
яйца
1 пакетче
ванилова захар
100 мл
олио
180 мл
прясно мляко
0.5 бр.
лимон
180 г
захар
1 ч.л.
бакпулвер

Приготвяне

1
Дъното на кексова форма (с диаметър 22 см) се намазва добре с размекнато масло и се поръсва с 80 г захар.
2
Шайбите ананас се подреждат отгоре, като в средата на всяка се поставя по една череша.
3
Белтъците се отделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват на пяна с останалата захар и към тях се прибавят ваниловата захар, настърганата лимонова кора, олиото, прясното мляко и брашното, предварително пресято с бакпулвера.
4
Накрая внимателно се прибавят разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва върху ананаса във формата и се пече в загрята на 180 °С фурна около 30 минути.
5
Изпечената торта се оставя настрана да се охлади леко, след което се обръща в тава, застлана с хартия за печене, и се връща обратно във фурната, загрята на 220 °С, за още 5 минути, така че повърхността да порозовее.
6
Тортата се сервира с бита сметана или ванилов сладолед.

Подобни рецепти