Мус от сирене


Време за приготвяне
20 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
саламурено овче сирене
2 с.л.
пудра захар
300 мл
животинска сметана
150 г
мед
1 ч.л.
сусам
0.25 ч.л.
канела

Приготвяне

1
Сиренето се накисва във вода за едно денонощие, за да се обезсоли. След това се оставя да се отцеди много добре за 1 денонощие. Смила се в блендер заедно с 1 с. л. от захарта, докато се получи крем. Наливат се 200 мл от сметаната и пак се разбива. Останалата сметана се разбива с 1 с. л. пудра захар и се добавя към сместа. Разбърква се внимателно.
2
Осем формички за крем брюле (или крем карамел) се намазват с олио и се покриват с фолио за свежо съхранение, за да се извади след това по-лесно мусът. Сместа се разпределя във формите и се прибира в хладилник за едно денонощие.
3
Медът се разбърква с канелата и 20–30 мл вода и се загрява за кратко на умерен огън. Дърпа се от котлона и се охлажда.
4
Мусът се сервира с медения сос и запечен на сух тиган сусам. Поднася се с вино „Керацуда“.

Подобни рецепти