Мус кейк с карамелизирани круши, карамел и шам фъстъци


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 3 бр.
    яйца
  • 80 г
    фино брашно
  • 40 г
    краве масло
  • 3 бр.
    круши
  • 150 г
    захар
  • 100 мл
    вода
  • 300 г
    бял шоколад
  • 500 мл
    подсладена сметана
  • 50 г
    пудра захар
  • 150 г
    сирене „Маскарпоне”
  • 10 г
    желатин
  • 1 ч.л.
    бакпулвер
  • 0.5 ч.л.
    джинджифил на прах
  • 1 ч.л.
    ванилов екстракт
  • 2 с.л.
    нарязани шамфъстъци
  • 2 с.л.
    карамелен топинг

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг, като постепенно се прибавя 80 г от захарта. При непрекъснато биене се слагат жълтъците. Налива се разтопеното масло и постепенно се сипва брашното, предварително пресято с бакпулвера.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се разпределя в намазнена и набрашнена форма за торта с диаметър 24 см. Блатът се пече в загрята на 180°С фурна около 35 минути.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалата захар, водата и джинджифилът се слагат в съд на огъня и сместа се загрява, докато заври. Почистените и обелени круши се нарязват на кубчета и се слагат в сиропа. Готвят се няколко минути, докато омекнат и поемат сиропа.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Оставят се настрана да се охладят и после се разпределят върху охладения блат.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    За приготвянето на крема, желатинът се залива с 5 с. л. вода и се оставя 10 минути, докато набъбне. 100 мл от сметаната се загрява, дърпа се от огъня и се смесва с желатина и шоколада. Разбърква се до пълното стопяване на шоколада, след което се прибавят маскарпонето и ванилията.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалата сметана се разбива и се смесва с пудрата захар и приготвената шоколадова смес.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Готовият крем се нанася върху крушите веднага и повърхността се заравнява. Тортата се прибира в хладилник поне за 2 часа, преди да бъде сервирана.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Украсява се с карамелен сос и се поръсва с шамфъстъци.

Подобни рецепти