1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Мус кейк с карамелизирани круши, карамел и шам фъстъци

Мус кейк с карамелизирани круши, карамел и шам фъстъци


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

3 бр.
яйца
80 г
фино брашно
40 г
краве масло
3 бр.
круши
150 г
захар
100 мл
вода
300 г
бял шоколад
500 мл
подсладена сметана
50 г
пудра захар
150 г
сирене „Маскарпоне”
10 г
желатин
1 ч.л.
бакпулвер
0.5 ч.л.
джинджифил на прах
1 ч.л.
ванилов екстракт
2 с.л.
нарязани шамфъстъци
2 с.л.
карамелен топинг

Приготвяне

1
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг, като постепенно се прибавя 80 г от захарта. При непрекъснато биене се слагат жълтъците. Налива се разтопеното масло и постепенно се сипва брашното, предварително пресято с бакпулвера.
2
Сместа се разпределя в намазнена и набрашнена форма за торта с диаметър 24 см. Блатът се пече в загрята на 180°С фурна около 35 минути.
3
Останалата захар, водата и джинджифилът се слагат в съд на огъня и сместа се загрява, докато заври. Почистените и обелени круши се нарязват на кубчета и се слагат в сиропа. Готвят се няколко минути, докато омекнат и поемат сиропа.
4
Оставят се настрана да се охладят и после се разпределят върху охладения блат.
5
За приготвянето на крема, желатинът се залива с 5 с. л. вода и се оставя 10 минути, докато набъбне. 100 мл от сметаната се загрява, дърпа се от огъня и се смесва с желатина и шоколада. Разбърква се до пълното стопяване на шоколада, след което се прибавят маскарпонето и ванилията.
6
Останалата сметана се разбива и се смесва с пудрата захар и приготвената шоколадова смес.
7
Готовият крем се нанася върху крушите веднага и повърхността се заравнява. Тортата се прибира в хладилник поне за 2 часа, преди да бъде сервирана.
8
Украсява се с карамелен сос и се поръсва с шамфъстъци.

Подобни рецепти