Морковена торта с глазура


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    брашно
  • 1 щипка
    сол
  • 1 ч.л.
    сода за хляб
  • 1.5 ч.л.
    бакпулвер
  • 1 ч.л.
    канела
  • 1 ч.л.
    смлян кардамон
  • 3 бр.
    яйца
  • 150 г
    кафява захар
  • 200 мл
    олио
  • 1 бр.
    портокал
  • 50 мл
    прясно мляко
  • 100 г
    печени орехи
  • 250 г
    моркови
  • 500 г
    крем сирене
  • 150 г
    краве масло
  • 0.5 бр.
    лимон
  • 120 г
    пудра захар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното, солта, содата, бакпулверът и подправките се смесват.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В друг съд се слагат яйцата и захарта и се разбиват с миксер, докато сместа стане кремообразна. Постепенно, при непрекъснато биене, се прибавя олиото. Сместа се бие още 1 минута.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В купата с яйцата се прибавят сокът и настърганата кора от портокала, след това се слага брашното с подправките и ако е необходимо, малко прясно мляко (около 50 мл), като разбиването продължава на най-ниската степен или с телена бъркалка. Накрая се сипват смлените орехи и морковите, и всички продукти се разбъркват добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се прехвърля във форма с диаметър 20 см, покрита с хартия за печене. Пече се в загрята на 180°С фурна около 30 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Когато блатът е готов, след кратко охлаждане, се разрязва на две и се оставя да се охлади напълно. При необходимост блатовете се заравняват.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото (на стайна температура) се разбива, добавя се пудрата захар и се разбива добре. Крем сиренето се прибавя към маслената смес и се разбъркват. Накрая се прибавят сокът и настърганата кора от лимона и всички състваки се разбъркват отново.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Върху подходяща чиния се поставя единият блат, намазва се с крем и се покрива с другия блат. С останалия крем се покрива цялата торта. Украсява се по желание , охлажда се добре и се поднася.

Подобни рецепти