Милфьой


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

550 г
бутертесто
160 г
захар
4 бр.
жълтък
40 г
царевично нишесте
40 г
разтворимо кафе
500 мл
прясно мляко
125 мл
сметана
1 бр.
ванилия
150 г
къпини

Приготвяне

1
Тестото се разстила в тава, върху пергаментова хартия и се нарязва на правоъгълници с размер 6х3 см.
2
Фурната се загрява на 200–210 °С. Върху тестото се слага подходяща тава (за да не се надигне при печене) и се пече 7–8 минути, след което горната тава се отстранява, правоъгълниците се поръсват със захарта (40 г се отделят за крема), пекат се още 7 минути и се оставят да се охладят.
3
За приготвянетона крема, в купа се смесват жълтъците, 40 г захар, нишестето, ванилията, разтворимото кафе и няколко лъжици от прясното мляко.
4
Останалото мляко и сметаната се загряват почти до завиране. Наливат се внимателно, при непрекъснато бъркане, към сместа с жълтъците.
5
Съдът се слага на котлона и кремът се вари на слаб огън 2–3 минути при непрекъснато бъркане. После се охлажда. Прехвърля се в сладкарски пош с кръгъл накрайник и се прибира в хладилник.
6
Върху тестена кора се слага крем, следва, кора, крем, кора, крем и се завършва с къпини. Така се оформят и останалите порции. От това количество се получават около 16 парчета. Десертът се поднася веднага. 

Подобни рецепти