Маринована сьомга върху туршия и салата


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    филе от сьомга
  • 2 глави
    червено цвекло
  • 500 г
    морска сол
  • 300 г
    захар
  • 1 връзка
    копър
  • 1.5 ч. л.
    смлян кориандър
  • 1 бр.
    портокал
  • 50 мл
    ябълков оцет
  • 100 мл
    вода
  • 50 г
    мед
  • 1 щипка
    чили на прах
  • 1 с. л.
    настъргана портокалова кора
  • 1 връзка
    репички
  • 3 бр.
    моркови
  • 1 ч. л.
    бял балсамов оцет
  • 0.5 ч. л.
    едрозърнеста горчица
  • 2 с. л.
    маслиново масло
  • 2 стръка
    кориандър
  • 160 г
    салатен микс

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Настърганото червено цвекло, морската сол, 250 г от захарта, наситненият копър, 1 ч. л. от сухия кориандър и настърганата кора от един портокал се разбъркват в дълбока купа.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се разпределя плътно върху филето сьомга и се покрива с прозрачно фолио. Отгоре се притиска и се прибира в хладилник за 8 часа.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В касерола се наливат ябълковият оцет и водата, добавят се медът, останалата захар, сол на вкус, щипка люто чили, останалият сух кориандър, настърганата с помощта на белачка лимонова и портокалова кора. Оставя се да заври.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Отново с помощта на белачка морковите се нарязват на тънки ленти, а репичките се нарязват на тънки кръгчета с нож. Заливат се с горещата марината и се оставят да омекнат.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходящ съд се разбъркват белият балсамов оцет, горчицата, маслиновото масло, белият сусам, солта, наститненият пресен кориандър и малко люто чили.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Миксът от салати се овкусява с дресинга.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Маринованото филе сьомга се изважда от хладилника, измива се със студена вода, подсушава се и се нарязва на филийки. 
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    В подходяща чиния се слага от овкусената салата, отгоре се подреждат моркови и репички от туршията и парчетата риба.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Чинията се украсява с редукция от балсамов оцет и се напръсква с малко маслиново масло.

Подобни рецепти