Лешникови пралини


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 200 г
    черен шоколад
  • 100 г
    ситно нарязани лешници
  • 100 г
    пудра захар
  • 50 г
    какао на прах
  • 2 бр.
    жълтък
  • 200 г
    животинска сметана
  • 200 г
    шоколад
  • 180 г
    краве масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Сметаната се загрява, докато почти заври, и се прибавят какаото и черният шоколад. Разбърква се до получаване на гладка консистенция, отстранява се от огъня и се слагат жълтъците.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Разбърква се и се оставя да се охлади на стайна температура, като от време на време се бърка.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    120 г от размекнатото масло се смесва с пудрата захар, докато стане кремообразно, и се прибавя към шоколадовата смес. Оставя се в хладилник за няколко часа, докато се втвърди добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    С лъжица се взима от сместа и се оформят малки топчета (получават се около 35–40 броя). Овалват се в нарязаните лешници и се подреждат върху пергаментова хартия. Оставят се в хладилник.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалото масло се разтопява на водна баня на котлона и към него се добавя нарязаният шоколад. Бърка се до получаването на гладка консистенция. Пралините се потапят в топлия шоколад и се слагат върху решетка, за да се отцедят. Съхраняват се в хладилник до момента на поднасяне.

Подобни рецепти