Лешникови пралини


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
черен шоколад
100 г
ситно нарязани лешници
100 г
пудра захар
50 г
какао на прах
2 бр.
жълтък
200 г
животинска сметана
200 г
шоколад
180 г
краве масло

Приготвяне

1
Сметаната се загрява, докато почти заври, и се прибавят какаото и черният шоколад. Разбърква се до получаване на гладка консистенция, отстранява се от огъня и се слагат жълтъците.
2
Разбърква се и се оставя да се охлади на стайна температура, като от време на време се бърка.
3
120 г от размекнатото масло се смесва с пудрата захар, докато стане кремообразно, и се прибавя към шоколадовата смес. Оставя се в хладилник за няколко часа, докато се втвърди добре.
4
С лъжица се взима от сместа и се оформят малки топчета (получават се около 35–40 броя). Овалват се в нарязаните лешници и се подреждат върху пергаментова хартия. Оставят се в хладилник.
5
Останалото масло се разтопява на водна баня на котлона и към него се добавя нарязаният шоколад. Бърка се до получаването на гладка консистенция. Пралините се потапят в топлия шоколад и се слагат върху решетка, за да се отцедят. Съхраняват се в хладилник до момента на поднасяне.

Подобни рецепти