Кулич


Време за приготвяне
240 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 800 г
    фино брашно
  • 11 г
    суха мая
  • 350 мл
    прясно мляко
  • 200 г
    захар
  • 250 г
    краве масло
  • 50 мл
    ром
  • 2 с.л.
    ванилов екстракт
  • 100 г
    златни стафиди
  • 100 г
    нарязани бадеми
  • 50 г
    сушени боровинки
  • 1 щипка
    сол
  • 5 бр.
    яйца
  • 1 бр.
    лимон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маята се слага в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и се разбърква добре.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Стафидите се накисват в рома и се оставят настрана.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В голяма купа се слага 125 г брашно, прибавя се останалото топло мляко, разбърква се и се прибавя шупналата мая. Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло за около 30 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Разделят се жълтъците от белтъците. Докато тестото почива, се смесват жълтъците, захарта, ромът от стафидите и ванилията, и всичко се разбърква добре.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Белтъците се бият на сняг със солта.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа с жълтъците се прибавя към тестото, разбърква се и внимателно, на части, се прибавят разбитите на сняг белтъци. Сипва се останалото брашно и се замесва тесто. Меси се до пълно хомогенизиране, след което се прибавя размекнатото масло и на ръка се меси на набрашнен плот, докато спре да лепи по ръцете, като се добавя брашно при необходимост.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се оформя на топка, слага се в намазнена купа и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втасва около 90 минути.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    След това се премесва отново, като се прибавят стафидите, бадемите, боровинките и настърганата лимонова кора.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разпределя във високи форми за печене (може да използвате консервни кутии), предварително покрити с пергаментова хартия, като тестото трябва да заема до 2/3 от обема на съда. Съдовете се прокриват с кърпа и тестото се оставя да втасва още 20 минути.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Козунаците се пекат около 50 минути в предварително загрята на 180°С фурна. Междувременно се приготвя глазурата. Към сока от един лимон се прибавя пудра захар, в количество достатъчно, за да се получи гладка и гъста глазура. Охладените козунаци се намазват с глазурата и се украсяват отгоре с лимонова кора. От това количество се получават 8 козунака.

Подобни рецепти