Маята се слага в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и се разбърква добре.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Стафидите се накисват в рома и се оставят настрана.
3
accessibility.recipes.cookingstep
В голяма купа се слага 125 г брашно, прибавя се останалото топло мляко, разбърква се и се прибавя шупналата мая. Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло за около 30 минути.
4
accessibility.recipes.cookingstep
Разделят се жълтъците от белтъците. Докато тестото почива, се смесват жълтъците, захарта, ромът от стафидите и ванилията, и всичко се разбърква добре.
5
accessibility.recipes.cookingstep
Белтъците се бият на сняг със солта.
6
accessibility.recipes.cookingstep
Сместа с жълтъците се прибавя към тестото, разбърква се и внимателно, на части, се прибавят разбитите на сняг белтъци. Сипва се останалото брашно и се замесва тесто. Меси се до пълно хомогенизиране, след което се прибавя размекнатото масло и на ръка се меси на набрашнен плот, докато спре да лепи по ръцете, като се добавя брашно при необходимост.
7
accessibility.recipes.cookingstep
Тестото се оформя на топка, слага се в намазнена купа и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втасва около 90 минути.
8
accessibility.recipes.cookingstep
След това се премесва отново, като се прибавят стафидите, бадемите, боровинките и настърганата лимонова кора.
9
accessibility.recipes.cookingstep
Тестото се разпределя във високи форми за печене (може да използвате консервни кутии), предварително покрити с пергаментова хартия, като тестото трябва да заема до 2/3 от обема на съда. Съдовете се прокриват с кърпа и тестото се оставя да втасва още 20 минути.
10
accessibility.recipes.cookingstep
Козунаците се пекат около 50 минути в предварително загрята на 180°С фурна. Междувременно се приготвя глазурата. Към сока от един лимон се прибавя пудра захар, в количество достатъчно, за да се получи гладка и гъста глазура. Охладените козунаци се намазват с глазурата и се украсяват отгоре с лимонова кора. От това количество се получават 8 козунака.
Съставки
Съставки за
Порции
800 г
фино брашно
11 г
суха мая
350 мл
прясно мляко
200 г
захар
250 г
краве масло
50 мл
ром
2 с.л.
ванилов екстракт
100 г
златни стафиди
100 г
нарязани бадеми
50 г
сушени боровинки
1 щипка
сол
5 бр.
яйца
1 бр.
лимон
Приготвяне
1
accessibility.recipes.cookingstep
Маята се слага в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и се разбърква добре.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Стафидите се накисват в рома и се оставят настрана.
3
accessibility.recipes.cookingstep
В голяма купа се слага 125 г брашно, прибавя се останалото топло мляко, разбърква се и се прибавя шупналата мая. Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло за около 30 минути.
4
accessibility.recipes.cookingstep
Разделят се жълтъците от белтъците. Докато тестото почива, се смесват жълтъците, захарта, ромът от стафидите и ванилията, и всичко се разбърква добре.
5
accessibility.recipes.cookingstep
Белтъците се бият на сняг със солта.
6
accessibility.recipes.cookingstep
Сместа с жълтъците се прибавя към тестото, разбърква се и внимателно, на части, се прибавят разбитите на сняг белтъци. Сипва се останалото брашно и се замесва тесто. Меси се до пълно хомогенизиране, след което се прибавя размекнатото масло и на ръка се меси на набрашнен плот, докато спре да лепи по ръцете, като се добавя брашно при необходимост.
7
accessibility.recipes.cookingstep
Тестото се оформя на топка, слага се в намазнена купа и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втасва около 90 минути.
8
accessibility.recipes.cookingstep
След това се премесва отново, като се прибавят стафидите, бадемите, боровинките и настърганата лимонова кора.
9
accessibility.recipes.cookingstep
Тестото се разпределя във високи форми за печене (може да използвате консервни кутии), предварително покрити с пергаментова хартия, като тестото трябва да заема до 2/3 от обема на съда. Съдовете се прокриват с кърпа и тестото се оставя да втасва още 20 минути.
10
accessibility.recipes.cookingstep
Козунаците се пекат около 50 минути в предварително загрята на 180°С фурна. Междувременно се приготвя глазурата. Към сока от един лимон се прибавя пудра захар, в количество достатъчно, за да се получи гладка и гъста глазура. Охладените козунаци се намазват с глазурата и се украсяват отгоре с лимонова кора. От това количество се получават 8 козунака.