Крем „Сабайон“ с пенливо вино


Време за приготвяне
15 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 100 г
    зърна от нар
  • 4 бр.
    жълтък
  • 50 г
    захар
  • 50 мл
    пенливо вино
  • 3 с.л.
    балсамов оцет
  • 1 с.л.
    нишесте
  • 1 с.л.
    нарязани шамфъстъци
  • 0.5 с.л.
    мед

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Балсамовият оцет се смесва с нишестето, меда и щипка сол, и се кипва на слаб огън. Дърпа се от огъня, прибавят се зърната от нар (заделят се няколко за украса), разбърква се и се оставя да почине.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Жълтъците се разбиват на пяна заедно със захарта. Сместа се слага в подходящ съд на водна баня, налива се пенливото вино и се готви в продължение на 5–8 минути или до сгъстяване, като се бърка непрекъснато с тел за разбиване.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В два огнеупорни съда се налива първо сместа с балсамовия оцет, нара и меда, и отгоре се сипва крема „Сабайон“.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Съдовете се слагат на най-горното ниво във фурната с включен горен реотан на максимална температура и десертът се запича около една минута или докато се зачерви.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Кремът се сервира поръсен с отделените зърна от нар и шамфъстъците.

Подобни рецепти