Крем от тиква и шоколад


Време за приготвяне
80 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    тиква
  • 1 бр.
    ванилия
  • 0.25 ч. л.
    канела
  • 1 щипка
    настъргано индийско орехче
  • 300 г
    цедено кисело мляко
  • 200 мл
    животинска сметана
  • 150 г
    бял шоколад
  • 180 г
    захар
  • 50 мл
    тъмен ром

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквата се почиства и се нарязва на парчета. Полива се с рома, поръсва се със 100 г от захарта и се пече в загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато омекне – около 30 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Оставя се леко да се охлади и се пюрира. Овкусява се с канелата, индийското орехче и ванилията.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Шоколадът за крема се разтопява и се смесва с цеденото кисело мляко, като се разбърква постоянно, за да не стане на бучки.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Сметаната се разбива с останалата захар, докато стане пухкава. Прибавя се към шоколадовата смес и се разбърква отново.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    В стъклени чаши се разпределя тиквен крем, върху него – шоколадовият, и се завършва с тиквен. Поръсва се с настърган шоколад. Охлажда се добре и се сервира.

Подобни рецепти