1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Козуначени кифлички

Козуначени кифлички


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Да замесим

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
портокал
2 с.л.
мед
1 бр.
пръчка канела
5 бр.
карамфил
3 с.л.
брашно
2 с.л.
олио
7 г
суха мая
250 мл
вода
0.5 ч.л.
сол
100 г
краве масло
200 г
стафиди
1 ч.л.
канела на прах
0.5 ч.л.
смлян карамфил
0.5 ч.л.
смляно индийско орехче
2 бр.
лимон
1 бр.
яйце

Приготвяне

1
Първо се приготвя глазурата, като 100 мл вода, сокът от портокал, 60 г от захарта, медът, пръчката канела и карамфилът се слагат в малък съд и се готвят на бавен огън за около 5 минути, като от време на време сместа се разбърква. Оставя се да се охлади. Пръчката канела се отстранява. 
2
За шарките се смесват и разбъркват 3 с. л. брашно, 6 с. л. вода и 2 с. л. олио до получаването на гъста и гладка консистенция. Сместа се сипва в сладкарски пош или в малко найлоново пликче, докато дойде време да се използва.
3
В купа се смесват маята, топлата вода и останалата захар. Разбърква се, докато се разтвори маята. Прибавят се 250 г от финото брашно и се разбърква до пълно хомогенизиране на сместа.
4
Купата се покрива с кърпа и тестото се оставя да втасва на стайна температура около 30 минути, докато удвои обема си.
5
Останалото фино брашно се слага в друга купа, прибавят се солта и подправките, и всичко се разбърква добре.
6
Маслото (размекнато на стайна температура) се прибавя с втриване в брашното. Слагат се яйцето и втасалото тесто с маята, и се замесва тесто. Меси се на ръка, докато стане гладко и еластично.
7
Покрива се и се оставя да втаса на топло около 30 минути.
8
Премесва се, като се прибавят стафидите, корите от портокал и лимон, покрива се и се оставя да втаса на топло още 30 минути.
9

Слага се върху набрашнен плот, премесва се леко и се разделя на няколко малки топки. Те се подреждат в покрита с хартия за печене тава, като се оставя разстояние между тях. Тавата се покрива с кърпа и кифличките се оставят да втасват, докато удвоят обема си.


10
Върху всяка се рисува спирала (или шарка по избор) с приготвената за целта смес. Пекат се в загрята на 180–200°С фурна около 15–20 минути или докато се зачервят приятно. Горещите кифлички се намазват с охладената глазура и се сервират.

Подобни рецепти