Козуначени кифлички


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    портокал
  • 2 с.л.
    мед
  • 1 бр.
    пръчка канела
  • 5 бр.
    карамфил
  • 3 с.л.
    брашно
  • 2 с.л.
    олио
  • 7 г
    суха мая
  • 250 мл
    вода
  • 0.5 ч.л.
    сол
  • 100 г
    краве масло
  • 200 г
    стафиди
  • 1 ч.л.
    канела на прах
  • 0.5 ч.л.
    смлян карамфил
  • 0.5 ч.л.
    смляно индийско орехче
  • 2 бр.
    лимон
  • 1 бр.
    яйце

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Първо се приготвя глазурата, като 100 мл вода, сокът от портокал, 60 г от захарта, медът, пръчката канела и карамфилът се слагат в малък съд и се готвят на бавен огън за около 5 минути, като от време на време сместа се разбърква. Оставя се да се охлади. Пръчката канела се отстранява. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    За шарките се смесват и разбъркват 3 с. л. брашно, 6 с. л. вода и 2 с. л. олио до получаването на гъста и гладка консистенция. Сместа се сипва в сладкарски пош или в малко найлоново пликче, докато дойде време да се използва.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се смесват маята, топлата вода и останалата захар. Разбърква се, докато се разтвори маята. Прибавят се 250 г от финото брашно и се разбърква до пълно хомогенизиране на сместа.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Купата се покрива с кърпа и тестото се оставя да втасва на стайна температура около 30 минути, докато удвои обема си.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалото фино брашно се слага в друга купа, прибавят се солта и подправките, и всичко се разбърква добре.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото (размекнато на стайна температура) се прибавя с втриване в брашното. Слагат се яйцето и втасалото тесто с маята, и се замесва тесто. Меси се на ръка, докато стане гладко и еластично.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Покрива се и се оставя да втаса на топло около 30 минути.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Премесва се, като се прибавят стафидите, корите от портокал и лимон, покрива се и се оставя да втаса на топло още 30 минути.
  9. accessibility.recipes.cookingstep

    Слага се върху набрашнен плот, премесва се леко и се разделя на няколко малки топки. Те се подреждат в покрита с хартия за печене тава, като се оставя разстояние между тях. Тавата се покрива с кърпа и кифличките се оставят да втасват, докато удвоят обема си.


  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Върху всяка се рисува спирала (или шарка по избор) с приготвената за целта смес. Пекат се в загрята на 180–200°С фурна около 15–20 минути или докато се зачервят приятно. Горещите кифлички се намазват с охладената глазура и се сервират.

Подобни рецепти