
Козуначена торта
Време за приготвяне
30 мин
Трудност
категория
- Десерти
- Вегетариански ястия
Съставки
Съставки за
Порции
800 г
козунак
500 г
ягоди
1.2 кг
заквасена сметана
1 бр.
шушулка ванилия
1 бр.
подсладено кондензирано мляко
2 стръка
босилек
Приготвяне
1
Кремът се приготвя, като заквасената сметана се разбърква със семенцата от разполовената шушулка ванилия, кондензираното мляко и наситнения босилек.
2
Половината от ягодите се режат на кубчета.
3
Козунакът се реже на еднакви по дебелина филии.
4
Дъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се намазват с олио и се покриват с хартия за печене. Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата.
5
Отгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема. Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем, и така, докато свършат продуктите. Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за 8 часа.
6
След това се освобождава от формата и стените се мажат със заделения крем. Украсява се с останалите ягоди, нарязани на парчета, по желание се гарнира с листенца босилек.