Кекс с ароматни ябълки


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

265 г
краве масло
200 г
захар
1 ч.л.
ванилов екстракт
3 бр.
яйца
100 мл
портокалов сок
1 бр.
портокал
100 г
кисело мляко
200 г
брашно
12 г
бакпулвер
1 ч.л.
канела
0.5 ч.л.
джинджифил на прах
2 щипки
индийско орехче
5 бр.
ябълки
1 с.л.
мед
0.25 с.л.
канела

Приготвяне

1
Формата се намаслява и се наръсва с брашно, като излишното се изтръсква. Фурната се загрява на 170 °С.
2
Приготвя се тестото като 165 г от маслото и 100 г от захарта се разбиват с миксер за 5 минути, докато се получи въздушна консистенция. Добавят се ваниловият екстракт, портокаловият сок и малко от портокаловата кора.
3
Едно по едно се слагат яйцата. Сипва се киселото мляко и се разбива отново.
4
В отделна купа се комбинират брашното, бакпулверът, канелата, джинджифилът и индийското орехче и сместа постепенно се добавя към първата, като се разбива.
5
Тестото внимателно се разпределя във формата и се изравнява с помощта на шпатула. Кексът се пече около 30 минути или докато стане златисто кафяв.
6
Охлажда се леко и се изважда от формата, след което се оставя да изстине напълно.
7
В голям тиган се разтопяват останалите масло и захар. Ябълките се обелват и се разрязват на половинки. Добавят се в съда заедно с меда и канелата.
8
Готви се до омекване на плодовете. После заедно със сиропа се поднасят към кекса.

Подобни рецепти