Кекс с ароматни ябълки


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 265 г
    краве масло
  • 200 г
    захар
  • 1 ч.л.
    ванилов екстракт
  • 3 бр.
    яйца
  • 100 мл
    портокалов сок
  • 1 бр.
    портокал
  • 100 г
    кисело мляко
  • 200 г
    брашно
  • 12 г
    бакпулвер
  • 1 ч.л.
    канела
  • 0.5 ч.л.
    джинджифил на прах
  • 2 щипки
    индийско орехче
  • 5 бр.
    ябълки
  • 1 с.л.
    мед
  • 0.25 с.л.
    канела

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Формата се намаслява и се наръсва с брашно, като излишното се изтръсква. Фурната се загрява на 170 °С.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Приготвя се тестото като 165 г от маслото и 100 г от захарта се разбиват с миксер за 5 минути, докато се получи въздушна консистенция. Добавят се ваниловият екстракт, портокаловият сок и малко от портокаловата кора.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Едно по едно се слагат яйцата. Сипва се киселото мляко и се разбива отново.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В отделна купа се комбинират брашното, бакпулверът, канелата, джинджифилът и индийското орехче и сместа постепенно се добавя към първата, като се разбива.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото внимателно се разпределя във формата и се изравнява с помощта на шпатула. Кексът се пече около 30 минути или докато стане златисто кафяв.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Охлажда се леко и се изважда от формата, след което се оставя да изстине напълно.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    В голям тиган се разтопяват останалите масло и захар. Ябълките се обелват и се разрязват на половинки. Добавят се в съда заедно с меда и канелата.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Готви се до омекване на плодовете. После заедно със сиропа се поднасят към кекса.

Подобни рецепти