Галет с кайсии


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 150 г
    бяло брашно
  • 100 г
    краве масло
  • 1 бр.
    яйце
  • 1 щипка
    сол
  • 600 г
    кайсии
  • 150 г
    захар
  • 2 пакетчета
    ванилова захар
  • 3 листа
    прясна мента

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    От брашното, 50 г захар, настъргана лимонова кора (по желание), солта, 1 пакетче ванилова захар, маслото и яйцето се замесва тесто. Слага се между два пласта прозрачно фолио и се разточва на лист с дебелина 4–5 мм.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Кайсиите се почистват от костилките и се режат на еднакви парчета. Останалата захар се смесва с другото пакетче ванилова захар.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    С помощта на долния пласт фолио тестото се прехвърля в кръгла тава, надупчва се с вилица, посипва се с 50 г овкусена захар и в кръг се подреждат резените кайсии.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Краищата на тестото се прегъват с пръсти, за да се получи формата на галет. Върху кайсиите се посипва останалата захар.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Сладкишът се пече в загрята на 180°С фурна 20–30 минути. Охлажда се 10 минути, декорира се с листенца мента и се сервира.

Подобни рецепти