От брашното, 50 г захар, настъргана лимонова кора (по желание), солта, 1 пакетче ванилова захар, маслото и яйцето се замесва тесто. Слага се между два пласта прозрачно фолио и се разточва на лист с дебелина 4–5 мм.
2
Кайсиите се почистват от костилките и се режат на еднакви парчета. Останалата захар се смесва с другото пакетче ванилова захар.
3
С помощта на долния пласт фолио тестото се прехвърля в кръгла тава, надупчва се с вилица, посипва се с 50 г овкусена захар и в кръг се подреждат резените кайсии.
4
Краищата на тестото се прегъват с пръсти, за да се получи формата на галет. Върху кайсиите се посипва останалата захар.
5
Сладкишът се пече в загрята на 180°С фурна 20–30 минути. Охлажда се 10 минути, декорира се с листенца мента и се сервира.
Съставки
Съставки за
Порции
150 г
бяло брашно
100 г
краве масло
1 бр.
яйце
1 щипка
сол
600 г
кайсии
150 г
захар
2 пакетчета
ванилова захар
3 листа
прясна мента
Приготвяне
1
От брашното, 50 г захар, настъргана лимонова кора (по желание), солта, 1 пакетче ванилова захар, маслото и яйцето се замесва тесто. Слага се между два пласта прозрачно фолио и се разточва на лист с дебелина 4–5 мм.
2
Кайсиите се почистват от костилките и се режат на еднакви парчета. Останалата захар се смесва с другото пакетче ванилова захар.
3
С помощта на долния пласт фолио тестото се прехвърля в кръгла тава, надупчва се с вилица, посипва се с 50 г овкусена захар и в кръг се подреждат резените кайсии.
4
Краищата на тестото се прегъват с пръсти, за да се получи формата на галет. Върху кайсиите се посипва останалата захар.
5
Сладкишът се пече в загрята на 180°С фурна 20–30 минути. Охлажда се 10 минути, декорира се с листенца мента и се сервира.