Финландски сладки


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

350 г
фино брашно
350 г
краве масло
350 г
свежо сирене
250 г
сушени сливи (без костилки)
60 г
захар
1 бр.
яйца

Приготвяне

1
Маслото, размекнато на стайна температура, се смесва с брашното и се разбива с миксер до получаване на еднородна смес. Прибавя се отцеденото сирене и се разбива отново, докато се получи гладко тесто. Оформя се на топка, увива се във фолио за свежо съхранение и се слага в хладилник за 30–45 минути.
2
В подходящ съд се смесват наситнените сушени сливи със захарта и се заливат с 400 мл вода. Съдът се покрива с капак и сместа се готви докато течността се изпари напълно и се получи гъста маса, като от време на време се разбърква.
3
Тестото се разточва върху набрашнен плот на лист с дебелина около 1 см. Прегъва се първо от ляво на дясно, после отдолу нагоре. Разточва се отново и пак се прегъва. Тестото се разточва на лист с дебелина 0,5 см и се изрязва на квадрати със страни около 10 см. Правят се разрези от ъгъла към центъра до 2/3.
4
Квадратите се оформят като вятърна мелница като краищата се прегъват един по един към центъра. В центъра на всяка „вятърна мелница” се слага по 1 ч. л. от приготвените сливи и сладките се подреждат в подходяща тава, покрита с хартия за печене. Намазват се с разбито яйце и се пекат в загрята на 210°С фурна около 15 минути, или докато се зачервят. Поръсват се с пудра захар.

Подобни рецепти