Десерт с кейк от моркови и чия


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 100 г
    моркови
  • 100 г
    орехи
  • 3 бр.
    карамфил
  • 30 г
    брашно
  • 1 пакетче
    бакпулвер
  • 2 бр.
    яйца
  • 80 г
    захар
  • 1 бр.
    портокал
  • 30 г
    семена от чиа
  • 300 г
    крем сирене
  • 80 г
    мед
  • 200 мл
    готварска сметана
  • 0.5 бр.
    лимон

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Ядките се запичат на сух тиган и се смилат. Зърната карамфил се счукват в хаванче.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Към смлените ядки се прибавят брашното, пресято с бакпулвера, карамфилът и 1/3 от чиата.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Морковите и портокаловата кора се настъргват на ситно ренде и се смесват.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Яйцата се разбиват със захарта 5 минути до пухкава консистенция.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Настърганите моркови се прибавят към яйчената смес, слага се сместа с орехи и брашно, разбърква се леко и се прехвърля върху хартия за печене в малка кексова форма. Пече се около 30 минути на 180 °C.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Сметаната се разбива.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Крем сиренето се разбива с меда, чията, 20 мл сок от портокал и лимоновия сок. Внимателно се прибавя разбитата сметана. Полученият крем се сипва в сладкарски пош.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Охладеният кейк се реже на кубчета. На дъното на чаши се шприцова малко от крема, слагат се няколко кубчета кейк, допълва се с крем и се сервира.

Подобни рецепти