Блокчета гранола


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

200 г
овесени ядки
100 г
сушени кайсии
20 г
златни стафиди
50 г
слънчогледови или тиквени семки
50 г
орехи
50 г
печени лешници
125 г
мед
50 г
кафява захар
40 г
краве масло
1 щипка
сол
1 с.л.
сусам

Приготвяне

1
В купа се смесват овесените ядки, слънчогледовите семки, едро накълцаните орехи и лешници, и сусамът. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене, разпръскват се и се пекат около 10 минути в загрята на 180°С фурна, като от време на време се разбъркват.
2
Междувременно в малък съд се смесват медът, захарта, маслото и солта. Сместа се готви на слаб огън при непрекъснато бъркане до пълното разтваряне на захарта.
3
Запечените ядки се прехвърлят в затоплен керамичен съд, прибавят се нарязаните кайсии и стафиди, и сместа се залива с горещия сладък сироп. Бърка се бързо с дървена лъжица до хомогенна смес, която се сипва в тава с размери 28х20 см, покрита с хартия за печене.
4
С мокри ръце или с точилка се заравнява и се притиска силно. Гранолата се пече около 20 минути в загрята на 150°С фурна. Изважда се от фурната, оставя се да се охлади, след което се изважда от тавата и се реже на блокчета (6–8 броя). Съхраняват се херметически затворени в хладилника, докато бъдат сервирани.

Подобни рецепти