Бадемов кейк с ревен и ванилово сорбе


Време за приготвяне
105 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
ревен
100 г
краве масло
200 г
захар
4 бр.
яйца
200 г
бадемово брашно
100 г
брашно
30 мл
бадемов ликьор
5 г
бакпулвер
100 г
бадеми
1 щипка
сол
5 бр.
кардамон
1 бр.
портокал
100 г
пудра захар
100 мл
вода
50 мл
глюкоза
200 г
орехи
300 г
кисело мляко

Приготвяне

1
В купа се разбиват маслото със 100 г от захарта. В отделен съд леко се разбиват яйцата и при непрекъснато бъркане с миксер се изсипват в купата с маслото и захарта.
2
Добавят се двата вида брашно, бакпулверът, бадемовият ликьор, щипка сол, счуканият кардамон и настърганата кора от ½ портокал. Ревенът се реже на пръчици с дължина 5 см.
3
В тава, постлана с хартия за печенe, се изипва 1/2 от получената смес. Отгоре се подрежда ревенът и се поръсва равномерно с пудра захар. Разпределя се останалата смес, подрежда се отново ревен, поръсва се с пудра захар и се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.
4
В касерола се приготвя захарен сироп от водата и 100 г захар. Охлажда се и към него се добавят глюкозата, нарязаните орехи, останалата портокалова кора, киселото мляко и се разбърква добре.
5
Сместа се замразява в подходящ съд за 6 часа, като през два часа сорбето се разбърква с вилица.
6
Вече изпеченият кейк се поръсва с пудра захар, филирани бадеми и портокалова кора. Поднася се със сорбето.

Подобни рецепти