Зеленчукови кюфтета с млечен сос и салата от спанак


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

8 бр.
аспержи
8 бр.
средно големи картофи
1 кг
прясно зеле
200 г
грах
1 с.л.
чили пипер
1 с.л.
смлян кимион
60 г
брашно
1 л
олио
500 г
кисело мляко
250 г
заквасена сметана
20 г
див лук
1 ч.л.
захар
1 ч.л.
сол
20 мл
оцет
0.5 бр.
лимон
20 г
горчица
50 мл
маслиново масло
200 г
чери домати
400 г
бейби спанак

Приготвяне

1
Картофите се варят около 10 минути в подсолена вода и се настъргват на едро ренде.
2
Зелето се нарязва на тънки жулиени, намачкава се със сол и се оставя за 10 минути да престои.
3
Връхчетата на аспержите се бланшират в подсолена вода и се оставят за салатата. Остатъкът от аспержите се нарязва на жулиени.
4
Към настърганите картофи се прибавят зелето, суровите апержи, грахът, чили пиперът, кимионът, щипка сол и брашното и се разбъркват. От така получената смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат в загрято олио до златисто. Отцеждат се от излишната мазнина върху хартия.
5
Към киселото мляко се добавят заквасената сметана, дивият лук, захарта, солта, оцетът, лимоновият сок и се разбърква.
6
Към горчицата се добавя маслиновото масло и се разбърква. След това се овкусява с оцет, захар и сол на вкус. Разбърква се до хомогенизиране.
7
Чери доматите са нарязват на четвъртинки, бланшираните връхчета на аспержите се разрязват на две и се добавят към спанака. Салатата се залива с дресинга и се разбърква внимателно.
8

Кюфтетата се сервират със салатата и соса. Украсява се с рукола по избор.

 

Подобни рецепти