1. home
  2. BILLA Рецепти
  3. Зеленчукова тарталета с поширано яйце

Зеленчукова тарталета с поширано яйце


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов

Съставки

Съставки за
 
Порции

300 г
брашно
150 г
краве масло
90 г
яйца
3 щипки
сол
80 г
червена чушка
60 г
глава целина
150 г
домат
100 г
тиквички
80 г
моркови
100 г
патладжани
50 мл
маслиново масло
50 мл
доматен сок
3 стръка
мащерка
1 ч.л.
риган
0.25 връзка
магданоз
4 листа
босилек
40 мл
бял винен оцет
20 г
шалот
1 ч.л.
сух естрагон
1 ч.л.
счукан черен пипер
2 бр.
жълтъци
180 мл
пречистено масло
1 щипка
кайенски пипер
1 с.л.
наситнен магданоз
1 ч.л.
лимонов сок
2 л
вода
2 с.л.
оцет
4 бр.
яйца

Приготвяне

1
Маслото се прибавя към брашното и 1 щипка сол до получаването на трохи. После се сипват яйцата и се меси до получаването на меко тесто. Охлажда се в хладилник за 20 минути.
2
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и с помощта на ринг се изрязват кръгове. Слагат се във форма за тарталета, надупчват се с вилица, покриват с пергаментова хартия, отгоре се поръсва морска сол, за да не се надуят прекалено, докато се изпекат. Времето за печене е 8-10 минути на 180 градуса.
3
Чушката, целината, доматите, тиквичките, морковите и патладжанът за плънката се нарязват на малки кубчета. Изпържват се в маслиновото масло, добавя се доматеният сок и мащерка, магданоз и риган. Посолява се с щипка сол и се оставят настрана.
4
В касерола се смесват оцетът, наситненият шалот, естрагонът и черният пипер и се разбъркват. Редуцира се до 1 ч. л. Прецежда се през цедка и леко се охлажда.
5
На водна баня към оцета на тънка струйка се добавят жълтъците и пречистеното масло. Бърка се постоянно на слаб огън, докато се сгъсти. Овкусява се с кайенски пипер и магданоз, щипка сол и няколко капки лимонов сок.
6
Ако сместа се загрее прекалено, се добавят няколко капки студена вода. В 2 л вода на 98 градуса с оцет се пошират 4 яйца. В чиния се слага първо сос, след това тарталета, от плънката и отгоре се завършва с поширано яйце.
7

Гарнира се с червен пипер, див лук и листа босилек.


Пречистването на маслото става чрез нагряване до определени градуси. Полученият продукт е с различни вкусови качества и има различно поведение при нагряване.  

Подобни рецепти