Зеленчукова тарталета с поширано яйце


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 300 г
    брашно
  • 150 г
    краве масло
  • 90 г
    яйца
  • 3 щипки
    сол
  • 80 г
    червена чушка
  • 60 г
    глава целина
  • 150 г
    домат
  • 100 г
    тиквички
  • 80 г
    моркови
  • 100 г
    патладжани
  • 50 мл
    маслиново масло
  • 50 мл
    доматен сок
  • 3 стръка
    мащерка
  • 1 ч.л.
    риган
  • 0.25 връзка
    магданоз
  • 4 листа
    босилек
  • 40 мл
    бял винен оцет
  • 20 г
    шалот
  • 1 ч.л.
    сух естрагон
  • 1 ч.л.
    счукан черен пипер
  • 2 бр.
    жълтъци
  • 180 мл
    пречистено масло
  • 1 щипка
    кайенски пипер
  • 1 с.л.
    наситнен магданоз
  • 1 ч.л.
    лимонов сок
  • 2 л
    вода
  • 2 с.л.
    оцет
  • 4 бр.
    яйца

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маслото се прибавя към брашното и 1 щипка сол до получаването на трохи. После се сипват яйцата и се меси до получаването на меко тесто. Охлажда се в хладилник за 20 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и с помощта на ринг се изрязват кръгове. Слагат се във форма за тарталета, надупчват се с вилица, покриват с пергаментова хартия, отгоре се поръсва морска сол, за да не се надуят прекалено, докато се изпекат. Времето за печене е 8-10 минути на 180 градуса.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Чушката, целината, доматите, тиквичките, морковите и патладжанът за плънката се нарязват на малки кубчета. Изпържват се в маслиновото масло, добавя се доматеният сок и мащерка, магданоз и риган. Посолява се с щипка сол и се оставят настрана.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В касерола се смесват оцетът, наситненият шалот, естрагонът и черният пипер и се разбъркват. Редуцира се до 1 ч. л. Прецежда се през цедка и леко се охлажда.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    На водна баня към оцета на тънка струйка се добавят жълтъците и пречистеното масло. Бърка се постоянно на слаб огън, докато се сгъсти. Овкусява се с кайенски пипер и магданоз, щипка сол и няколко капки лимонов сок.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Ако сместа се загрее прекалено, се добавят няколко капки студена вода. В 2 л вода на 98 градуса с оцет се пошират 4 яйца. В чиния се слага първо сос, след това тарталета, от плънката и отгоре се завършва с поширано яйце.
  7. accessibility.recipes.cookingstep

    Гарнира се с червен пипер, див лук и листа босилек.


    Пречистването на маслото става чрез нагряване до определени градуси. Полученият продукт е с различни вкусови качества и има различно поведение при нагряване.  

Подобни рецепти