
Ябълков щрудел
Време за приготвяне
45 мин
Трудност
категория
- Десерти
- Вегетариански ястия
- Закуска
Съставки
Съставки за
Порции
6 бр.
кори за баница
1 кг
ябълки
0.5 бр.
лимон
40 г
стафиди
2 с.л.
ром
80 г
захар
100 г
краве масло
50 г
галета
0.5 ч.л.
канела на прах
2 с.л.
филирани бадеми
Приготвяне
1
Стафидите се накисват в рома. Ябълките се обелват, режат се на кубчета и се поливат с лимоновия сок. Към тях се прибавят смесената с канела захар и стафидите, и всичко се разбърква добре.
2
Един лист от тестото се намазва с разтопено масло, върху него се поставя още един лист, отново се намазва с масло, и се слага третият лист, който също се маже с масло.
3
Върху една трета от повърхността на листа се поръсва половината количество галета и се разпределя половината ябълкова плънка.
Щруделът се навива на руло, като навиването започва от страната с плънката.
4
Рулото се поставя в тава, покрита с хартия за печене. По същия начин се процедира с останалите продукти.
5
Щруделът се намазва обилно с масло и се поръсва с филираните бадеми. Сладкишът се пече в загрята на 180°С фурна около 30 минути, докато стане златист.
6
Охлажда се за кратко и се поръсва с пудра захар. Реже се на парчета и се сервира с ванилов сладолед.