Ябълков щрудел


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 6 бр.
    кори за баница
  • 1 кг
    ябълки
  • 0.5 бр.
    лимон
  • 40 г
    стафиди
  • 2 с.л.
    ром
  • 80 г
    захар
  • 100 г
    краве масло
  • 50 г
    галета
  • 0.5 ч.л.
    канела на прах
  • 2 с.л.
    филирани бадеми

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Стафидите се накисват в рома. Ябълките се обелват, режат се на кубчета и се поливат с лимоновия сок. Към тях се прибавят смесената с канела захар и стафидите, и всичко се разбърква добре.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Един лист от тестото се намазва с разтопено масло, върху него се поставя още един лист, отново се намазва с масло, и се слага третият лист, който също се маже с масло.
  3. accessibility.recipes.cookingstep

    Върху една трета от повърхността на листа се поръсва половината количество галета и се разпределя половината ябълкова плънка.

    Щруделът се навива на руло, като навиването започва от страната с плънката.

  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Рулото се поставя в тава, покрита с хартия за печене. По същия начин се процедира с останалите продукти.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Щруделът се намазва обилно с масло и се поръсва с филираните бадеми. Сладкишът се пече в загрята на 180°С фурна около 30 минути, докато стане златист.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Охлажда се за кратко и се поръсва с пудра захар. Реже се на парчета и се сервира с ванилов сладолед.

Подобни рецепти