Торта "Павлова"


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

6 бр.
яйца
300 г
захар
1 щипка
сол
0.5 с.л.
оцет
0.5 с.л.
нишесте
500 мл
животинска сметана
1 с.л.
пудра захар
1 с.л.
ванилов екстракт
350 г
ягоди
150 г
френско грозде

Приготвяне

1
Белтъците и жълтъците се отделят. Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипката сол. Постепенно се прибавя захарта, при непрекъснато разбиване.
2
Добавя се оцетът, след това нишестето. Разбива се още няколко минути, докато се получи твърда, гладка и лъскава смес.
3
Прехвърля се внимателно в покрита с хартия за печене тава и се оформя кръг с диаметър 22 см. Пече се в загрята на 110°С фурна 1 час и 30 минути, като вратата не трябва да се отваря. Изпеченият блат се оставя да се охлади на леко отворена врата на фурната.
4
Сметаната се разбива с миксер. Сипва се пудрата захар.
5
Добавя се ваниловият екстракт и се разбърква няколко секунди.
6
Охладеният блат се намазва с крема.
7
Измитите и почистени плодове се аранжират върху крема и по желание се поръсва с настъргана кора от лайм.

Подобни рецепти