Сладка баница


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Закуска
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 пакет
    точени кори, печени на сач
  • 300 г
    почистена тиква
  • 180 г
    жито (грухана пшеница)
  • 300 г
    захар
  • 1 бр.
    лимон
  • 0.5 ч.ч.
    счукани орехи
  • 0.5 ч.ч.
    мед
  • 1 ч.л.
    канела
  • 2 бр.
    ванилия

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Житото се измива и се слага да се вари с 3 ч. ч. вода за 40 минути. След това съдът се сваля от котлона и се оставя затворен, докато житото набъбне и поеме водата. Когато е готово, се сипва в купа и към него се прибавят медът, канелата, орехите и ванилиите.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквата се нарязва на кубчета и се задушават в малко вода заедно с 50 г от захарта. Слага се при житото и всичко се разбърква.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Корите се разгъват и във всяка се слага от плънката. Завиват се на руло. Подреждат се в тава и се пекат в загрята на 180°С фурна за 40 минути, до златисто.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Баницата се напръсква с вода и се покрива с кърпа, за да омекне.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалата захар, сокът и настърганата кора от лимона се смесва с 450 мл вода в подходящ съд и се слагат на котлона. Изчаква се течността да кипне и захарта да се разтопи. Баницата се залива и се оставя добре да попие, преди да се поднесе.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    По желание можете да замените тиквата с 3 дюли или 3 големи ябълки.

Подобни рецепти