Сладка баница


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Закуска
  • Десерти

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 пакет
точени кори, печени на сач
300 г
почистена тиква
180 г
жито (грухана пшеница)
300 г
захар
1 бр.
лимон
0.5 ч.ч.
счукани орехи
0.5 ч.ч.
мед
1 ч.л.
канела
2 бр.
ванилия

Приготвяне

1
Житото се измива и се слага да се вари с 3 ч. ч. вода за 40 минути. След това съдът се сваля от котлона и се оставя затворен, докато житото набъбне и поеме водата. Когато е готово, се сипва в купа и към него се прибавят медът, канелата, орехите и ванилиите.
2
Тиквата се нарязва на кубчета и се задушават в малко вода заедно с 50 г от захарта. Слага се при житото и всичко се разбърква.
3
Корите се разгъват и във всяка се слага от плънката. Завиват се на руло. Подреждат се в тава и се пекат в загрята на 180°С фурна за 40 минути, до златисто.
4
Баницата се напръсква с вода и се покрива с кърпа, за да омекне.
5
Останалата захар, сокът и настърганата кора от лимона се смесва с 450 мл вода в подходящ съд и се слагат на котлона. Изчаква се течността да кипне и захарта да се разтопи. Баницата се залива и се оставя добре да попие, преди да се поднесе.
6
По желание можете да замените тиквата с 3 дюли или 3 големи ябълки.

Подобни рецепти