Салата с червено цвекло и тиква


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Салати
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    тиква
  • 600 г
    червено цвекло
  • 200 г
    сирене (рикота, фета)
  • 60 г
    белени тиквени семки
  • 200 мл
    маслиново масло
  • 70 мл
    ябълков оцет
  • 1 връзка
    прясна мента
  • 1 скилидка
    чесън

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквата и цвеклото се измиват, почистват и се поставят в тава, като цвеклото се завива в алуминиево фолио. Поръсват се с маслиново масло, сол и черен пипер и се пекат в загрята на 200 °С фурна за около 1 час.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    От изпечената тиква се оформят топчета с помощта на рагу лъжичка. Цвеклото се обелва и се реже на кръгчета, а сиренето – на кубчета.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Чесънът се прави на паста с малко сол, ментата се наситнява (заделя се малко за поръсване) и заедно с маслиновото масло, ябълковия оцет, сол и пипер меланж на вкус се разбъркват с бъркалка. С получената смес се овкусява цвеклото.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    В чиния се подрежда цвеклото като пирамида, отстрани се слага от тиквата, а отгоре сиренето. Поръсва се с мента и тиквените семки.

Подобни рецепти