Родопски клин с тиква


Време за приготвяне
80 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Закуска
  • Десерти
  • Пица, паста и хляб

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 бр.
    ръчно точени кори за баница
  • 1 ч. ч.
    ориз
  • 5 бр.
    яйца
  • 1 ч. ч.
    захар
  • 1 кг
    почистена тиква
  • 2 с. л.
    галета
  • 1 щипка
    сол
  • 100 г
    краве масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквата се нарязва на дребни кубчета.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Оризът се вари с 1/2 ч. л. сол във вода до полуготвност. Дърпа се от огъня, разбърква се с част от маслото и се оставя да се охлади.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Тиквата се смесва с ориза, разбитите яйца, захарта, галетата и солта. Едната кора се поставя в намазана с масло тава така, че краищата да стърчат. На тънък пласт се разпределя плънката.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Стърчащите краища се загъват навътре, покрива се с втората кора и се маже с масло.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Пече се в загрята фурна, в началото силна, а после се намалява, за да може тиквата да се свари. След това клинът се обръща и се запича и от другата страна до златисто.

Подобни рецепти