Полента с печурки


Време за приготвяне
50 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 60 г
    царевичен грис
  • 200 мл
    прясно мляко
  • 200 г
    печурки
  • 30 г
    сирене „Горгонзола”
  • 75 г
    краве масло
  • 3 бр.
    яйца
  • 1 ч.л.
    бакпулвер
  • 1 с. л.
    наситнен магданоз
  • 1 ч. л.
    сол

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В дълбок съд се слагат млякото, 200 мл вода, 40 г масло и 1 ч. л. сол. Кипва се и се прибавя царевичният грис при непрекъснато бъркане. Готви се за кратко.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Дърпа се от огъня, покрива се и се оставя да се охлади, докато достигне стайна температура. В останалото масло се сотират печурките, докато течността им се изпари. Овкусяват се със сол и черен пипер, и се оставят настрана.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се слагат в купа с щипка сол и се разбиват с миксер на твърд сняг.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Купичките за суфле (с диаметър 10 см) се намазват с масло. Към охладената полента се прибавят жълтъците, сиренето “Горгонзола” и бакпулверът, като сместа се разбива с миксер.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    С помощта на шпатула към сместа се прибавят гъбите, магданозът и накрая разбитите на твърд сняг белтъци.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се разпределя в купичките, като отгоре се заравнява с лъжица или нож. Ястието се пече 20–25 минути в загрята на 180 °С фурна. Суфлетата се сервират веднага.

Подобни рецепти