Полента с печурки


Време за приготвяне
50 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

60 г
царевичен грис
200 мл
прясно мляко
200 г
печурки
30 г
сирене „Горгонзола”
75 г
краве масло
3 бр.
яйца
1 ч.л.
бакпулвер
1 с. л.
наситнен магданоз
1 ч. л.
сол

Приготвяне

1
В дълбок съд се слагат млякото, 200 мл вода, 40 г масло и 1 ч. л. сол. Кипва се и се прибавя царевичният грис при непрекъснато бъркане. Готви се за кратко.
2
Дърпа се от огъня, покрива се и се оставя да се охлади, докато достигне стайна температура. В останалото масло се сотират печурките, докато течността им се изпари. Овкусяват се със сол и черен пипер, и се оставят настрана.
3
Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се слагат в купа с щипка сол и се разбиват с миксер на твърд сняг.
4
Купичките за суфле (с диаметър 10 см) се намазват с масло. Към охладената полента се прибавят жълтъците, сиренето “Горгонзола” и бакпулверът, като сместа се разбива с миксер.
5
С помощта на шпатула към сместа се прибавят гъбите, магданозът и накрая разбитите на твърд сняг белтъци.
6
Сместа се разпределя в купичките, като отгоре се заравнява с лъжица или нож. Ястието се пече 20–25 минути в загрята на 180 °С фурна. Суфлетата се сервират веднага.

Подобни рецепти