Пай с картофи и печурки


Време за приготвяне
65 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 700 г
    картофи
  • 250 г
    печурки
  • 1 ч.л.
    суха мащерка
  • 400 мл
    готварска сметана
  • 100 г
    сирене „Моцарела“
  • 50 г
    настъргано сирене „Едам“
  • 4 глави
    шалот
  • 2 бр.
    яйца
  • 30 мл
    олио
  • 1 ч.л.
    сол

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се обелват, режат се на кръгчета с дебелина 0,5–1 см и се слагат в подходящ съд.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Заливат се с вода, прибавя се 1/2 ч. л. сол и се варят, докато омекнат, но не прекалено
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Отцеждат се и се поставят в намаслена тава с диаметър 26 см. Печурките се сотират в силно сгорещен съд с малко олио, докато отделят течността си, след което се разпределят върху картофите заедно с наситнения шалот.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се разбърква внимателно и се поръсва с настърганите сирена „Моцарела” и „Едам”.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Яйцата се смесват със сметаната, сухата мащерка, 1/2 ч. л. сол, черен пипер и сместа се полива върху картофите.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Ястието се пече 30–35 минути в загрята на 200 °С фурна. Охлажда се и се поднася със салата по избор.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Вместо шалот можете да използвате 250 г праз лук.

Подобни рецепти